SUSTENABILITATE ĪN TEHNOLOGIA DE EXTRACȚIE A SUCULUI DE MERE

 
Autor (i): Denisa MARICA (SOPĪRLĂ), Ovidiu TIȚA
 
JEL: L66, I15.
 
Cuvinte cheie: suc de mere, sustenabilitate, calitate.
 
Abstract:
Sustenabilitatea a devenit o prioritate pentru toți producătorii de alimente, scopul fiind īmbunătățirea constantă a calității īn conformitate cu cerințele pieței aflate īn continuă schimbare. Consumatorii īși doresc produse alimentare sigure, de aceea au apărut o mulțime de standarde și norme īn acest sens. Preferințele consumatorilor cu privire la conceptul de calitate pot diferi de la un consumator la altul, fiind influențate de aspecte economice sau sociale, de mediul īn care au trăit, de ceea ce au fost īnvățați să consume sau de modul īn care fiecare percepe calitatea produselor. Unii aleg produsele dupa pret, altii dupa modul de prezentare sau urmaresc marca/mama, altii dupa calitatile organoleptice. Se dorește aplicarea durabilității īn procesul tehnologic de obținere a sucului de mere. Acces la un suc natural sigur și hrănitor care asigură sănătatea populației. Acest lucru se poate realiza prin: dezvoltarea unui proces tehnologic orientat spre utilizarea eficientă a resurselor naturale și conservarea biodiversității, īmbogățirea alimentației umane prin dezvoltarea unei varietăți mari de arome, gusturi, texturi, īmbogățirea sucului cu substanțe biologic active, condiții sănătoase de lucru, ambalare. īn condiții de siguranță, fără generare suplimentară de deșeuri, reutilizarea deșeurilor rezultate din procesare (borhot - gemuri/dulciuri, mere putrezite - compost), aprovizionare eficientă cu alimente de-a lungul lanțului alimentar și a consumatorului, condiții sănătoase de muncă.
 
Articol: Fisier PDF