ASIGURAREA DURABILITĂȚII PRIN VALORAREA DEȘEURILOR RESULTATE DIN OBȚINEREA SUC DE FRUCTE

 
Autor (i): Denisa MARICA (SOPIRLA), Ovidiu TITA, Maria Lidia IANCU
 
JEL: L66, I15.
 
Cuvinte cheie: suc de mere, deșeuri, reutilizare, durabilitate.
 
Abstract:
Majoritatea oamenilor cumpără mai multă mâncare decât au nevoie, fie pentru că este la reducere, fie pentru că este mai ieftină în cantități mai mari. Recuperarea și reutilizarea surplusului de alimente care altfel ar fi risipite ajută la securitatea alimentară, biodiversitatea, bioeconomia, gestionarea deșeurilor și energia regenerabilă. După procesarea fructelor pentru a obține sucul, avem deșeuri care pot fi folosite pentru a obține un profit bun. Risipirea alimentară se produce din cauza culturilor lăsate în câmp în anii productivi din cauza prețului mai mare la recoltare și prelucrare față de prețul de vânzare, aceasta din cauza lipsei utilajelor adecvate. Pierderi in timpul transportului, depozitarii, procesarii, irosirea alimentelor din cauza achizitionarii unor cantitati prea mari, folosirii defectuoase a stocurilor, prea multe alimente nevandute care se apropie de data expirarii (o productie controlata in functie de cererea pietei). Vom căuta metode de reducere a pierderilor și de valorificare la maximum a deșeurilor produse în timpul extracției sucului de fructe. Vom discuta despre ambalarea sigură fără generare suplimentară de deșeuri, reutilizarea deșeurilor de procesare (borhot – gemuri/dulciuri/hrană pentru animale de companie/băuturi alcoolice, fructe putrezite – compost) și furnizarea eficientă a alimentelor de-a lungul lanțului alimentar și către consumator.
 
Articol: Fisier PDF